Lær af andre brancher: Tid til ledelse er nøglen til succes

Peter Rosenkrands er administrerende direktør i produktionsvirksomheden Knudsen Extrusion i Præstø, og han ved, hvad han taler om, for som direktør har han stået i spidsen for en virksomhed, der har prøvet det meste. Og der er ikke så langt fra at producere plast til koteletter, for rationelle arbejdsgange og en struktureret hverdag er blandt fællesnævnerne.

Knudsen Extrusion ApS producerer slanger, rør, fladbånd og profiler i plast. Det kan lyde som en produktion med et forholdsvist stabilt marked, men det er langt fra tilfældet, og gennem de sidste år, har virksomheden både slået nye omsætningsrekorder – og det modsatte.

Nu er virksomheden på vej mod toppen igen, og derfor er direktør Peter Rosenkrands én af de virksomhedsledere, der vil inspirere og provokere på VKST’s konference den 12. juni på Gavnø Slot.

Risikostyring guider dig gennem udsving i markedet

I slutningen af 2015 oplevede Knudsen Extrusion en mindre nedgang i markedet, og det fik direktøren til at investere i LEAN uddannelse af alle medarbejdere for at professionalisere virksomheden og øge produktiviteten. Det skulle vise sig at være én af de ting, der reddede virksomheden, da den i 2018 oplevede mere end en halvering af omsætningen:

– Vi var ikke forberedt, da ordrerne pludselig holdt op med at rulle ind, men vi havde arbejdet med at strømline virksomheden, og vi havde et indgående kendskab til vores processer som betød at vi kunne foretage en hurtig tilpasning af omkostningerne, fortæller Peter Rosenkrands, der samtidig understreger, at der lå en lang proces bag beredskabet og et helt års arbejde, hvor alle dele af produktion og arbejdsgange var analyseret og optimeret.

-Jeg valgte at gennemføre et forløb, hvor vi analyserede alle arbejdsgange efter LEAN-principperne. Intet var helligt og alle var med, lige fra administration og salg til produktion og pakkeri. Derfor havde alle medarbejdere en stor forståelse for, hvordan virksomheden fungerer, og alle arbejdsgange er forsøgt optimeret, siger den administrerende direktør, der også valgte at få hjælp undervejs i forløbet.

Få hjælp til at gennemføre de nødvendige forandringer

For Peter Rosenkrands var det afgørende, at han fik eksterne konsulenter til at gennemføre LEAN-processen, og han udpegede en medarbejder, der skulle være ansvarlig for at gennemføre forandringerne i virksomheden:

-Som leder af en virksomhed skal du erkende, at du ikke kan alt selv. Det har været afgørende for, at vi kunne gennemføre alle de forandringer, der er sket de seneste år, at jeg har haft en medarbejder, der udelukkende har fokuseret på at implementere forandringerne. På den måde er vi kommet gennem en periode med et markant fald i omsætning til i dag, hvor vi er på vej tilbage, siger Peter Rosenkrands.

-Vi arbejder hele tiden med at optimere vores arbejde. Eksempelvis har jeg ikke tal på, hvor mange gange vi har omstruktureret det meget lille pakkeområde. Men når man pludselig skal pakke dobbelt så mange ordrer på den samme plads, så en man nødt til at se på det med nye øjne og effektivisere hver en arbejdsgang, siger direktøren, der har sin daglige gang i produktionen og kender hver en lille del af virksomheden.

Tavlerne skaber overblik og bedre kommunikation

Den store tavle i produktionshallen er et tydeligt bevis på, at hele virksomheden arbejder på en ny måde, og den er en del af LEAN-processen og det daglige samlingspunkt for repræsentanter fra alle dele af virksomheden. Ved tavlen får alle overblik over alt fra dagens produktion til flaskehalse eller andre forhold, der kan påvirke opgaverne.

Tavlen er én af årsagerne til, at kommunikationen i virksomheden er god, og der er ro på i selv meget travle perioder fordi alle har overblik over, hvad der sker i virksomheden.

-God kommunikation er et must i enhver virksomhed, siger Peter Rosenkrands, der fortæller mere om de erfaringer han har gjort sig gennem 15 år som direktør for Knudsen Extrusion om mindre end en måned, når VKST holder konference.

Lær af andre ledere

På VKST’s konference den 12. juni på Gavnø Slot er der rig mulighed for at lære af Peter Rosenkrands fra Knudsen Extrusion og andre ledere, der kender udfordringerne som virksomhedsleder fra deres hverdag.

De deler alle af deres erfaringer – både de gode og de dårlige, når de fortæller om, hvordan man bliver bedre end konkurrenterne, overlever en massiv nedgang i markedet og udvikler medarbejderne til et vinderhold.

Læs mere om konferencen og se det fulde program her.